Een goed isolerend kozijn is nutteloos indien uw glas een lage isolatiewaarde heeft. Er zijn vele soorten glas, ook wat isolatiewaarde betreft. De U-waarde geeft de isolatiewaarde van een ruit aan. In feite is dit de "koude-overdracht" van de ruit, vandaar: hoe hoger deze U-waarde, hoe slechter de ruit isoleert. De U-waarde moet dus zo laag mogelijk zijn voor een goede isolatie.

Enkelglas

Enkele ruit van 6 of 8mm.
Mag in Nederland in de woningbouw niet meer worden toegepast.
U-waarde: ongeveer 5,8 W/m2-k.

Standaard isolatieglas


(veel mensen noemen dit abusievelijk "Thermopane")
Dubbelglas, eventueel ongelijk van dikte, met een luchtspouw van 12 of 15mm ertussen. Geen verdere voorzieningen. De isolatiewaarde van dit glas is ruwweg 2x zo hoog als die van enkelglas. Mag in Nederland in de woningbouw niet meer in nieuwbouwsituaties worden toegepast. De foutieve naam "Thermopane" komt van het bedrijf die dit glas destijds op grote schaal heeft geintroduceerd. U-waarde: ongeveer 2,8 - 2,9 W/m2-k.

Meervoudig dubbelglas


Drie- of meervoudig dubbelglas is een bepaalde tijd toegepast om hogere isolatiewaarden te halen als met standaard dubbelglas. De totale ruitdikte was vaak 30 tot wel 40mm en er was vanzelfsprekend bijna niet mee te werken. Tegenwoordig is de techniek echter zover dat dit overdreven dikke glas niet meer nodig is. Dit type glas wordt niet meer in de woningbouw toegepast sinds introductie van HR-beglazing.
U-waarde: varieert.

HR glas (Hoog rendementsglas)


Lijkt op standaard dubbelglas, maar dan met een extra transparante coating in de spouw aangebracht, welke de uitstralingswarmte terugreflecteert naar binnen. De spouw bevat lucht, net als bij standaard dubbelglas. Je kunt dit soort glas herkennen aan de 'HR'-omschrijving in de metalen sponning (is afleesbaar) of door een brandende aansteker voor het glas te houden (niet te dicht en niet te lang!): een van de gereflecteerde vlammetjes is niet geel, maar blauwachtig (als het goed is de 2e van binnenuit gezien). Wordt in Nederland bijna niet meer toegepast sinds de introductie van HR+ beglazing. U-waarde: 2,0 W/m2-k of lager.

HR+ glas


Lijkt op standaard dubbelglas, maar dan met een extra transparante coating in de spouw aangebracht, welke de uitstralingswarmte met 90% terugreflecteert naar binnen. Het glas lijkt erg veel op HR glas, maar heeft een iets efficientere opbouw, waardoor een betere isolatie wordt bereikt. Dit type glas wordt momenteel het meest toegepast en geadviseerd. Wij gebruiken dit glas standaard zonder meerprijs. U-waarde: 1,6 W/m2-k of lager.

HR++ glas


Lijkt op HR-beglazing qua opbouw met reflecterende folie. De verdere verhoogde isolatiewaarde wordt gehaald door toepassing van edelgas (Argon) in de spouw. U-waarde: 1,2 W/m2-k of lager.

De werking van HR-beglazing


Condensatie bij HR-beglazing
Doordat HR-beglazing zeer goed thermisch isoleert, zal de buitenruit kouder zijn dan bij een normale isolerende beglazing, omdat de warme binnentemperatuur minder wordt doorgegeven dan bij een slechter isolerende ruit. Door combinatie van een koude buitenruit en een relatieve hoge vochtigheid kan er aan de buitenzijde van het glas tijdelijk condensatie optreden. Deze condens verdwijnt meestal in de loop van de dag en duidt niet op een technisch gebrek van de ruit. De hoeveelheid condensatie neemt toe naarmate de isolatie van de ruit beter is.

Kleurbeleving HR-glas
Door de coating op het glas is er een klein verschil in kleur tussen HR-glas en gewoon dubbelglas. Ook kunnen zich tussen de verschillende typen HR-glas en ruiten met verschillende dikten nog kleine kleurverschillen voordoen. Het is meestal dan ook te adviseren om in een gevel hetzelfde soort glas toe te passen.
Voor plaatsing of levering van 1 van de speciale type's glas kunt u contact opnemen met J.Sijtsma.